GM19-Talking-Matters-header-02-2000x711

Graphic Matters – Stefanie Posavec

De zevende editie van Graphic Matters 2019 toont vooruitstrevende datavisualisatie, infographics, handleidingen en cartografie. Actuele ontwikkelingen worden tastbaar in een programma met exposities, masterclasses, talkshows en events. Zelf werd ik aangetrokken door de talk van Stefanie Posavec, naar aanleiding van een artikel “Data is niet heilig” op Mestmag.nl.

Stefanie Posavec is een ontwerper voor wie data haar favoriete materiaal is, met projecten variërend van datavisualisatie en informatieontwerp tot in opdracht gemaakte datakunst voor een verscheidenheid aan klanten. Ze is een communicatieve designer die visualisaties creëert middels data, oftewel Information Designer. Dat doet Stefanie op een handmade, analoge en creatieve manier. Het doel van Stefanie is om het gat tussen “big” data, dat koud, klinisch en gecomputeriseerd is, en “laagdrempelige” data, dat toegankelijk, gedenkwaardig en impactvol is, te verkleinen.

Posavec is auteur van het boek: Dear Data. Dear Data is een jaar lang, analoog datatekeningproject door Giorgia Lupi en Stefanie Posavec, twee informatieontwerpers die elkaar elke week een brief, waarin zij data visualisaties over alledaagse onderwerpen, stuurden. Deze 104 brieven met data onderzoeken waren te bezichtigen in een expositie tijdens Graphic Matters 2019. Met dit project laten de ontwerpers zien dat data niet per se eng, maar ook zeer persoonlijk en creatief kan zijn.

De boodschap die Stefanie Posavec mee gaf is: “Data can now be scientific, cultural AND experiential.”

– Pepijn Hulshof

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je pittige bericht is verstuurd!